esmaspäev, 27. aprill 2020

Liikuva pildiga lugemissoovitused

10. ja 12. klasside õpilased lugesid enne kevadvaheaega enda valitud raamatut, mille nad leidsid kodusest raamatukogust või mille jõudsid enne eriolukorda raamatukogust haarata. Teie ees on kaasakiskuvad raamatututvustused ja loodetavasti leiate siit midagi enda lugemislauale. Video avaneb lingile (õpilase nimi ja teose pealkiri moodustavad lingi) vajutades.



Cätlin luges R. J. Palacio noorteromaani "Ime"

Rahva Raamatu lehel on teose kohta selline tutvustus: August (Auggie) Pullman sündis moondunud näoga, mistõttu ta ei ole seni tavakoolis käinud. Nüüd läheb ta Beecheri erakooli viiendasse klassi ja 
kui teie olete kunagi koolis uus laps olnud, siis teate, kui raske see võib olla. Auggie on lihtsalt üks tavaline poiss, kellel on ebatavaline nägu. Aga kas ta suudab oma uusi klassikaaslasi veenda, et välimusele vaatamata on ta täpselt samasugune nagu nemad?
USA autor R. J. Palacio on kirjutanud moodsa klassika – humoorika, tujutõstva ja uskumatult liigutava romaani, mida ühe hooga läbi lugeda, teistele edasi anda ja tükk aega pärast viimase lehekülje lugemist mäletada.
„Ime“ püsis pikka aega New York Timesi raamatumüügi edetabelis esikohal ning on tõlgitud enam kui 30 keelde.

Ines räägib Inga Berristeri armastusromaanist "Südame kapriis"


Vanade raamatute lehel antikvariaat.ee tutvustatakse romaani nii: 17-aastase neiuna armus Deborah Vermont oma kaugesse sugulasse. Ta oli kindel, et see tunne on vastastikune, kuid sai ootamatult teada, et mees on kihlatud teisega.Neiu lahkub kodust ja naaseb sinna alles 10 aasta pärast. Ta arvab, et minevik on jäädavalt seljataga, kuid hingepõhjas igatseb ikka veel oma esimese armastuse järele.
Mis ootab teda kodupesas?

Eleen tutvustab noorteromaani "Ma annan sulle päikese"

Kirjastuse Pegasus kodulehel on raamatu kohta kirjutatud nõnda: "Me kõik kulgesime
vääramatul kokkupõrkekursil. Võib-olla on mõned inimesed lihtsalt loodud olema ühes ja samas jutus."

 Alguses on Jude ja tema kaksikvend Noah lahutamatud; nad on NoahjaJude. Noah joonistab pidevalt ja on kõrvuni omapärasesse naabripoissi armunud, põrgulikult söakas Jude aga kannab tulipunast huulepulka, hüppab kaljudelt vette ja räägib nende mõlema eest. 


Mõni aasta hiljem on kaksikud ühe õnnetu sündmuse tõttu tundmatuseni muutunud ja teineteisele võõraks jäänud, aga kuigi kumbki selle üle ei rõõmusta, ei oska nad astuda sammu, mis nad jälle ühendaks.
Algusaastatest jutustab Noah, hilisematest Jude, ent kummalgi on rääkida vaid pool lugu ja kui nad leiavad taas tee teineteiseni, saavad nad võimaluse oma maailm uueks luua.
Minu arvates pole see mitte üksnes aasta parim noorteraamat, vaid üks aasta parimaid raamatuid üldse.



Markus luges raamatut "Vello 42 maailma avastamas" ja soovitab seda teistelegi selle hea huumori pärast

Apollo tutvustab raamatut oma kodulehel nii: Kõigepealt käisin Soomes tööl ja seejärel 
Ateenas puhkamas. Nende kahe vahepeal käisin WCs ka aga sellest käigust pole midagi erilisemalt rääkida, kuna seedimine oli korras. Igal juhul on väga hea meel, et need veidi veidrad lood kaante vahele said ja nüüd igavesest ajast igavesti raamaturiiulis pahaaimamatuid lugejaid varitsevad.

Karin luges Robert van Guliki krimiromaani "Kummitused kloostris"

 Vanaraamat.ee tutvustab ka raamatut: Pealinnast Hanyuani naasev kohtunik Di kaaskond jääb mägedes äikesetormi kätte. Ainus sobiv ulualune on lähedal asuv taoistlik Hommikupilve klooster. Kuid nagu arvata võib, pole püha klooster sugugi nii pühalikult rahulik paik, nagu arvata võiks. Kohtunik Di peab lahendama järjekordse mõistatuse, mis on seotud kummituste, vanade kuritegude ja vandenõuga. 

Robert Hans van Gulik (1910–1967) oli Hollandi diplomaatiline esindaja Hiinas ja Jaapanis. Kohtunik Di Renjie oli reaalne isik, üks Tangi dünastia tuntumaid riigimehi, kes lahendas palju keerulisi juhtumeid. 


Anette tegi videotutvustuse Betti ALveri luulekogu "Korallid Emajões" põhjal

 Luulekogule on pealkirja andnud üks luuletus selles. Luuletust saab näitleja Katriina Undi esituses kuulata siin

Elis jagab lugemismuljeid üle ilma tuntud Ladina-Ameerika kirjaniku Gabriel García Márquez raamatust "Armastusest ja teistest deemonitest"

Apollo lehelt saab teose kohta lugeda järgmist: 1949. aaastal saadetakse Colombia päevalehe uudistereporter Gabriel García
Márquez kunagisse Santa Clara kloostrisse, kus tühjendatakse maa-aluseid hauakambreid, et teha kohta uue viietärnihotelli ehitusele. Tööliste kirkalöökidest puruneb hauaplaat teise järel, kuni ühe kivi alt valgub välja ergav vasekarva tohutu pikk juuksepahmak. Ja noorele reporterile meenub vanaema jutustatud legend voogavate kiharatega lapseohtu markiisitarist, kelle saatuse määrasid marutaudis koer ja deemoneist armutuim – armastus.

Üks anonüümseks jääda soovinud lugeja soovitab meile praegusesse aega väga sobivat Albert Camus' romaani "Katk"

Raamatupood reklaamib romaani selliste sõnadega: Põhja-Aafrika rannikul asuvas Orani linnas algab katk mitme kuulutusliku sündmusega, mida inimesed kummatigi tähele ei pane. Järk-järgult saab tõvest aga kõike ja kõiki ümbritsev reaalsus, mis kustutab mineviku ning paiskab oma ohvrid äärmistesse kannatustesse, hullusesse ja kaastundesse.
See on lugu raugematust õudusest, ellujäämisest ja vastupanust, sellest, kuidas inimkond on sajandite jooksul surmale vastu astunud.













Kommentaare ei ole: