laupäev, 15. november 2014

Tiina Tammani kümme raamatut

Kirjutasin septembri lõpus kümnest raamatust, mis on mind mingil viisil mõjutanud. Kirjutise lõppu lisasin üleskutse teistelegi enda lugemiselamusi jagada. Enda kümme raamatut pani nimekirja Tiina Tamman, kes käis meil koolis külas 17. oktoobril. Head lugemist! Averonika Beekmann

Nimekiri teostest on üsnagi suvaline, sest suurepäraseid raamatuid on palju. Ka ei ole raamatud mingis kindlas reas. Enamust lugesin inglise keeles, aga olen eestikeelse vaste pannud esikohale.

1. Choderlos de Laclos "Ohtlikud suhted" (Les Liasons Dangereuses). Kirjutatud üllatavalt ammu, 1782.aastal, on see enneolematu õpik sellest, kuidas teisi inimesi mõjutada ja nendega manipuleerida. Ja ehkki kangelased saavad kätte oma teenitud palga, on see romaan kirjades ka tänapäeval hoiatuseks, sest inimloomus pole ju muutunud. Väga kavalasti ja oskuslikult kirjutatud - imesteldav.

2. Georges Simenon "Peaminister". Huvitav analüüs 82-aastase endise peaministri mõtetest. Kas peaks ta sekkuma ja vääritu peaministrikandidaadi paljastama või on parem lasta asjadel joosta omasoodu?

3. Ivan Turgenjev "Isad ja pojad". Ka sada aastat hiljem on generatsioonide vahetumine oluline teema. Lapsed ei mõista vanemaid ja vanemad ei mõista lapsi. Lapsed samas tahavad muutusi ja mõned on valmis kõike eitama, et oma tahtmist saada. 

4. Irene Nemirovsky "Prantsuse süit" (Suite Francaise). Mulle kui eestlasele on see valus, ent õpetlik lugemine sellest, mis toimus Prantsusmaal täpselt samal ajal kui venelased okupeerisid Eesti 1940.a. suvel.

5. John le Carre "Smiley' meeskond" (Smiley's People). Minu jaoks ääretult huvitav, kuidas niisuguses rahvusvahelises põnevusromaanis on tugevasti esindatud eestlased.

6. Graham Greene "Vaikne ameeriklane" (The Quiet American). Romaan on huvitav, sest pealtnäha ontliku ja malbe ameeriklase pealispinna alt koorub ajapikku välja midagi hoopis ebameeldivat. Tegu on Vietnami sõjaga. 

7. H. G. Wells "Nähtamatu" (The Invisible Man). Vaimukas, vaimustav ja leidlik romaan erakordsest leiutisest, mis läheb vastuollu inimloomusega. Esimest korda avaldatud 1897.a., aga ikka kaasaegne.

8. Bernard Schlink "The Reader". Ma ei tea paremat romaani esimese armastuse võlust ja valust, mida oluliselt mõjutab Teise maailmasõja vari. Imestan, et seda pole tõlgitud eesti keelde.

9. Andrei Makine "Requiem for the East". Jõuline romaan sellest, kuidas kolme põlvkonda venelasi on mõjutanud sõda. Peategelane on vene luureagent Euroopas külma sõja ajal. 

10. August Mälk "Hea sadam". Vaimustav juba keelekasutuse pärast - lausa nauding lugeda. Aga ka mereäärse küla temaatika on huvitav. Peategelane sattus külla 14-aastase orvuna ja avastab ajapikku, et kodust paremat kohta ei ole.

Tiina Tamman

Kommentaare ei ole: