esmaspäev, 2. veebruar 2015

Ühe luuletuse peegeldus: Contra "TP"

TP
on kõikjal välja pandud viidad
mis täpselt kätte näitavad
kus on see koht kus aega viidad
ja veidi kõhtu täita saad

käiks järjest terve kuu ma teed
kus pakutakse pidevalt
nii pirukaid kui kuuma teed
mis alla lähvad libedalt

on rajal põnevamaid punkte
ja mugav katkestamisbuss
kuid siiski kõige rohkem punkte
ma annan sulle - toitlustus


Enim tervest “Contrarünnakust” meeldis mulle isiklikult luuletus pealkirjaga “TP”. See on üks geniaalsemaid luulevormis sõnaderidu, mida lugenud olen. Luuletus räägib söögist. Kuidas toidust? Pirukad, kuum tee, toitlustus. Neid kõiki on selles mainitud, järelikult on ju siis kõhutäitest. Just see teebki luuletuse minu jaoks eriliseks. Söök - ei ole ühtegi inimest maamunal, kellest see lihtsalt “mööda läheks”. Me vajame seda. Me ei saa ilma selleta elada. Kõlab dramaatiliselt, aga nii ju on. Lapse sündides vajab ta esimese paari minuti jooksul ema rinnale asetamist ning oma esimest suutäit. Mis oskusi omab vastsündinu? Loomulikult oskab ta hingata ja nutta, aga ka süüa. Imemisrefleks on meil olemas juba siia ilma tulles. Varsti pärast seda õpitakse ära ka lõualuu kinni-lahti maigutamine ja mõne rõveda kõrvitsapüree (mida enamjaolt ükski täiskasvanu vabatahtlikult suhu ei paneks, aga millegipärast oma enda lapsele küll kurku topitakse?!) alla neelamine.
Juba kiviajal jäid ellu vaid need, kes paremini saaki oskasid püüda ning seda kaitsta. Ning juba lapsest saati meelitatakse meid söögiga, ka õppima! “Õpi õpi hoolega, siis saad kooki moosiga” kas on tuttav? Söök on teema. Teema elu algusest surmani. Räägi söögist! Laula söögist! Luuleta söögist! Mida iganes! Sellega lihtsalt ei ole võimalik mööda panna.

Muidugi võib hakata “TP-st” otsima ka teatud sügavamat mõtet, metateksti, mida ikka tegelikult autor sellega on öelda tahtnud. Võib-olla on autor mõelnud, kui irooniline on see, et näiteks suusavõistlustel on enamus raja äärest kaetud söögitelkidega. Oleks siis veel tervislik toit, kuid ei - burgerid, friikartulid, rasvas praetud liha. Või on sellega mõeldud hoopis  seda, kuidas toitu sportlaste poolt kurjalt ära kasutatakse, dopingu näol.
Mina arvan et tegelikult ei ole sel vahet. See on luuletus, millest igaüks saab aru nii nagu tema tahab ning see on täiesti okei. Söök on teemas, söök on in.

Grete Kägo, 11RK

Kommentaare ei ole: