kolmapäev, 28. jaanuar 2015

Ühe luuletuse peegeldus: Wimberg "Üks küsimine"




Olen väike luuletaja,
aina värsse valan.
Sellest, kuidas elu paha,
päevad läbi halan.

Sellest, kuidas Eesti riigis
kõik on ikka mäda.
Kuidas valud mul on puusas,
seljas mingi häda.

Sellest, kuidas kõik on kallis,
aga pinss on napp ja
politseinik võtab pistist,
vabalt luusib tapja.

Sellest, kuidas armas jumal
lunastust toob meile,
sellest, et ei jätku liiva
kõikjal kõnniteile.

Vajalikest asjust räägin
eesti rahva kasuks –
kas saan Gustav Suitsu stipi
selle vaeva tasuks?
 



Valitud luuletus kõnetab mind kõige rohkem, sest elus on väga palju selliseid olukordi, kus tahetakse väga palju saada, aga ise ei tehta selle jaoks mitte midagi, või kui tehakse, siis väga vähe.
Iga inimene võib sellest luuletusest aru saada omamoodi. Minu meelest tahab autor oma luuletusega öelda, kuidas inimesed ainult vinguvad, kui halb on elu Eestis: palk on väike, arstiabi maksab palju, poes on hinnad väga kõrged ja igal pool on ainult ebaõiglus. Nagu räägitakse, siis eestlane ongi vinguv rahvas ja ei oskagi teistmoodi. Kohati on see isegi tõsi, kuid kõik siiski sellised pole.
Autor on selle kõik luuletusse kirja pannud ja väljendab oma tundeid ja arvamusi läbi luuletuste, aga on palju selliseid inimesi, kes mõtlevad selliseid asju ainult enda peas ja sellepärast ongi koguaeg kurjad ja vinguvad. Kui tahame muuta oma elu meie enda riigis paremaks, tuleb alustada väikeste asjadega. Kasvõi naeratades võõrale vastutulevale inimesele, võid muuta terve ta päeva ilusamaks. Wimberg on maininud oma luuletuses ka jumalat, kes toob  meile lunastust, kuid miks elada tulevikus ja oodata midagi, mille tulemises ei saa isegi kindel olla. Tuleb elada hetkes ja võtta elult kõike, mis võimalik. Usk peab muidugi olemas olema, mõni usub jumalasse ja mõni lihtsalt imedesse, aga nende ootamise nimel ei tohi elada. Usun, et Wimberg tahab inimestele südamele panna, et oma arvamus tuleb alati välja öelda, mitte ainult enda peas kiruda ja tujutseda. Tuleb ise olla aktiivne ja sõbralik, et saada teistelt midagi vastu.

Kristiina Jaanus, 11RK

Kommentaare ei ole: