teisipäev, 15. märts 2016

Õnne-Liis Aardevälja osales edukalt vabariiklikul emakeeleolüpiaadil

Emakeelepäeva eel, 11.-12. märtsil toimus Tartu ülikoolis 31. emakeeleolümpiaadi "Nimed minevikus ja tänapäeval" lõppvoor. Ainsa järvamaalasena ja esimest korda Türi ühisgümnaasiumist oli sinna kutsutud meie kooli 11.b klassi õpilane Õnne-Liis Aardevälja. Õnne-Liis võistles III vanuserühmas (11.-12. klasside õpilastega), kus oli õpilasi kahekümnest Eesti koolist. Vabariigis oma vanuserühma kolmekümne parima hulgas on Õnne-Liisi tulemus lõpp-protokollis kahekümnes.
Lõppvoorus tuli esimesel päeval lahendada üksteist ülesannet, mis nõudsid peale õigekeelsuse veel vana ja tänapäeva kirjakeele seostamisoskust, kohanimede tundmist vanalt, nii nimeseaduse kui ka anagrammide tõlgendamist ning loomulikult analüüsioskust.
Olümpiaadi teise päeva hommikul andsid žüriiliikmed tagasisidet ülesannete lahendamise kohta. Pärast seda toimus pidulik aktus Tartu ülikooli aulas, kus esinesid ettekannetega Tartu ülikooli õppeprorektor Mart Noorma ning kohanimede uurija, Tartu ülikooli teadur Evar Saar. Autasustamisel jagati diplomeid iga vanusrühma kuuele parimale, samuti silmapaistvate uurimistööde autoreile.
Õnne-Liis valiti lõppvooru uurimistöö "Türi Ühisgümnaasiumi õpilaste eesnimemood" põhjal. Töö juures tõi žürii välja head refereeringut, analüüsiosa ülesehitust ning töö panust kodukooli uurimuste seas, samuti töö autori üldistusoskust ja analüüsivõimet.
Õnne-Liisi uurimistööd juhendas õp Triin Toome-Hosman. 
32. emakeeleolümpiaad stiilist ja sõnavarast ootab osalejaid juba järgmisel õppeaastal - uus väljakutse nii õpilastele kui ka õpetajatele.
Lõpubanketil kutsus žürii esimees professor Helle Metslang noori keeleuurijaid sügisel toimuvale õpilastööde konverentsile (Tartu ülikoolis) ning sügisvaheaja keelelaagrisse.

Õnne-Liis, aitäh Sulle silmapaistva panuse ja tulemusliku esinemise eest emakeeleolümpiaadil!

Triin Toome-Hosman
eesti keele ja kirjanduse õpetaja

Kommentaare ei ole: