reede, 16. veebruar 2018

Abturiendid lugesid kaasaegset eesti (noorte)kirjandust

Oled ehk mõnikord mõelnud, et tahaks midagi lugeda, aga ei tea, mida. Siin on väike soovituste nimekiri abiturientidelt. 


Kadri: Marilin Karu "Teine elu"
Raamatu lugemine läks väga kiirelt, hästi loetav, igapäevane sõnavara ja raskemaid võõrsõnu oli suhteliselt vähe. Lugu ise oli kaasahaarav, kuid pisut liiga kerge, järgmised sündmused olid kohati etteaimatavad, kuid oli ka täielikke pöördkäike, mis tekitas üllatusi. Kohati liiga palju draamat ja arusaamatust, kuid muidu üldiselt ladusalt kirjutatud ja kaasahaarav. Mulle meeldis, vahelduseks raamat mida ei suutnud käest panna. 
Üksuse unnamed.jpg kuvamine

Kulla: Heli Künnapas "Lõpupidu"
Raamatu lugemine oli lihtne ning kiire, kuid oma valikuga ma väga rahul ei olnud. Raamat sobiks paremini põhikooli õpilasele. Minu jaoks oli seal liiga palju mõttetut draamat, lapsikut käitumist ja kõik oli ette näha. Arvaks, et sellise raamatu kirjutab 15aastane teismeline, mitte täiskasvanud naine. Muidu oli kiire lugemine, tekst oli hästi mõistetav ja noortele sobilik sõnavara. Tegevus toimus kogu aeg ja ühtegi igavat kohta ei olnud, tänu millele läks raamat ka nii kiiresti. 
 Tsitaat: "Pole võimalik iseenda enesetunnetust ja ego üles ehitada sellel, mida teised arvasid. Tuleb ise endaga rahul olla, iseendaga hästi läbi saada, ennast armastada."
Üksuse IMG_9073.JPG kuvamine

Lisell: Mairi Laurik "Mina olen surm"
Mulle meeldis enda valitud raamat. Lugemine läks kiiresti ja tegevus toimus kogu aeg. Kõike oli kirjeldatud väga detailselt ja see andis hea ülevaate toimuvast. Raamat oli lihtsasti loetav ja sobilik pigem noortele. Autor pani mõtlema, et mis siis saaks kui keegi päriselt ka näeks inimeste elukellasid. Kindlasti tegi lugemise huvitavamaks see, et raamatu peategelane oli poiss mitte tüdruk. Enamus raamatutes on pigem tüdrukud peategelased.  
 Tsitaat: "Aeg, mil pole pimedust ega ka otseselt valgust. Üsna samamoodi nagu, olid inimesed ajal, mil nende elukell oli töö lõpetanud. Nad ei olnud enam elus, seda kindlasti mitte. Samas polnud nad veel teadlikud sellest, et nende eksistents on lõppenud. Nad lihtsalt olid"
Üksuse D55E520D-6904-44C6-BC39-D9CE7E279E86.jpg kuvamine

Ireen: Eliis Grigor "Teibitud suu"
Kui ma nägin artiklit, kus sellest raamatust rääkis teadsin koheselt, et pean selle saama. Selle raamatu lugemine möödus väga nobedalt. Võtsin raamatu kätte ning mõne tunni möödudes see oli juba läbi. Mulle väga meeldis see raamat, kuna olen selle probleemiga ise kokku puutunud ning usun, et minul oli teost huvitavam lugeda, kui mõnel teisel õpilasel. Minu jaoks oli see väga tähtis, et raamatu jooksul märgiti kastikestesse mõni arendav tsitaat mõnest uuringust. Mind kõnetas väga see, et autor on ise selle kõik läbi elanud ja märkinud päevikuna selle ning samuti nii selle ka avaldanud.
 Tsitaat: “Täielikult anorexia nervosa’st paranenud patsientide protsent on madal. Kuigi mõned patsiendid aja jooksul sümptomitest paranevad, jääb siiski märkimisväärsel osal püsima kehataju häire, häirunud söömine ja teised psühhiaatrilised probleemid."


Kevin: Margus Karu "Nullpunkt"
Lugesin raamatut kokku kolm päeva, lehekülgede arv 389. Pole kunagi eriline raamatute lugeja olnud, kuid tegu oli raamatuga, mille sisu teadsin eelnevalt filmi vaadates. Leheküljed läksid kiirelt, tekst arusaadav. Võrdlesin vaikimisi vahepeal sarjaga, et erinevusi on palju (südmuste järjekorrad erinevad ja sündmused mis jäävad vahelt ära minu mäletamist mööda). Mõtlema panev raamat. 
 Tsitaat: "Magamaminekust saab kohe püstitõusmise järel magamatuikumine, millest omakorda magamakolistamine ja lõpuks pimdal pööningul magamaroomamine."
Üksuse unnamed.jpg kuvamine

Aveli: Ene Sepp "Vabandust, aga mis asja?!"
Raamatu lugemine oli väga meeldiv, sest see peegeldas palju tänapäevast ühiskonda, kuidas inimesed reageerivad/käituvad inimeste vastu mingitel erinevatel põhjusel. Süžee oli nii huvitav, et lausa raske oli raamatut ära panna. Soovitan seda raamatut kõigile neile kes tunnevad et nende elust on puudu sallivust, sest elu ei ole nii must ja valge. 
Tsitaat: "Või arvad, et kaks naist tegid omavahel tsikibriki ja siis maagilisel kombel sündis maailma esimene homo? Sorri, et su ilusat ja süütut maailmapilti rikun, aga sa ju tead ikka mis asi seks on?"
Üksuse IMG_20180211_192839.jpg kuvamine

Tiit: Helga Nõu "Jääauku"
Raamatu esimesed kaks peatükki olid segadust tekitavad ja panid mu mõtlema raamatu vahetusele. Edaspidi läks teose tegevus huvitavamaks. Andis mõista, kui palju on tänapäeva ühiskonnas valet ja kui lihtsal moel võib üks tegu viia teiseni. Üldjuhul oli raamatut oma kerge sõnavara ja huvitava sisu poolest lihtne lugeda.
 Tsitaat: "Kulla poiss, saa aru, et sellist asja kui “ausus” pole olemas. See, kes on “aus” on lihtsalt loll ja teeb kahju endale ning haiget teistele."


Rasmus: Mihkel Raud "Kus mina olen ja kuidas..."
Raamat oli minu õnnetuseks 400 lehekülge pikk. Jäin selle raamatu juurde, sest autoriks on Mihkel Raud ning ta tundus huvitav. Mulle meeldib tema juures ta ausus ja sarkasm. Raamat oli ootamatult õpetlik ent samas naljakas. Raamat pole nagu manuaal, kus ta ütleb, mida teha ja mida mitte, vaid
ta räägib oma kogemustest. 
 Tsitaat: "Sellest hetkest, mil sa kriitika suhtes immuunseks muutud, suudad sa enam-vähem kõike."
Üksuse DEEEEEP.jpg kuvamine

Eliise: Mart Sander "Litsid"
Selle raamatu pealkirja arvestades, olid mul hoopis teised ootused selle sisu kohta. Hakates raamatut lähemalt lugema, oli see ootamatult põnev ja huvitavalt kirjutatud. Mul oli seda isegi raske käest ära panna, sest sisu oli nii köitev ja kaasa haarav. Sain väga palju tolle aja kohta teada, kuidas naised üldse sellel ajal elasid ja milliseid valikuid mõned tegid, et veidi paremini ära elada. Raamat oli huvitav ka selle poolest, et see jutustas väikeseTallinna bordelli ja sealt läbi kulgevate inimeste pilgu läbi. See oli tõesti sündinud lugude järgi kirjutatud. Sellesse maailma olid põgenenud mitmed noored naised, kellel kõigil olid erinevad põhjused tavaelust ja oma identiteedist loobumiseks. Kuid sõdima pidid nemadki, sest tulemas oli sõda. Raamatus oli ka palju suhetest juttu ja seda oli tõesti huvitav lugeda. Nüüd ootan põnevusega selle raamatu järgi kirjutatud seriaali, mis 
hakkab juba varsti televiisoris jooksma.
 Tsitaat: “Ja noh… mina neid ajakirju kõiki ei tea, kas oli “Huvitav Žurnaal” või “Vallatu Magasin” või hoopis “Taluperenaine”... Sellepärast proua lõikaski selle mulle meenutuseks kaasa”- Metsla lk 191


Jasper: "Kuidas minust sai HAPKOMAH"
Kindlasti Hapkomah on raamat, mis paneb mõtlema ja toob šoki ja küsimuse, et kas tegelikult on ka nii? Ja minu arust paneb see rohkem mõtlema narkootikumitest, kui mingid loengud. Mulle meeldis see, et see on üdini aus raamat ja detailne. Samas pakkus ka reaalset vastikust ja kaastunnet, mis tuli pigem tegevusest, mida kirjeldati. Väga hea oli selle raamatu juures see, et kirjastiil ja ja tekst oli kõnekeelne ja polnud keeruline, kohati oleks vene keele juures olla tõlget, kuigi enamasti sai aru.  
Tsitaat: “See kõlba nagu cocky või isegi corny aga: Remember kids, never share your works and always use a condom. Never play Estonian Roulette.”
Üksuse IMG_7487.jpg kuvamine

Mari-Ly: Eliis Grigor "Teibitud suu"
Mulle meeldis seda raamatut lugeda. Lugemine läks väga kiiresti ja sujuvalt. Kirjastiil oli väga noortepärane ning kui kasutati haigusega seotud termineid, siis need olid lahti seletatud. Raamatust jäi hinge see, mis autor ütles enne loo algust. Ta ütles, et ei soovi mõnusat lugemist, vaid palub mõistmist. See raamat tõesti vajab mõistmist, loomulikult kui seda lugeda siis on kõigest aru saada, aga raamatu sisu ja mõte jõuab alles siis kohale kui kaasa mõelda.
Tsitaat: Ainult haiglaravi ei aita patsiendil terveks saada. Kogu tervenemise vältel vajab ta perekonna toetust ja lähedust, peab arvestama sellega, et võib esineda tagasilangusi, ning teadma seda, et söömishäirete ravi kestab pikka aega.
Üksuse Pilt raamatuga kuvamine

Alex: Mati Unt "Öös on asju"
Raamatust oli üsna raske aru saada, sündmused olid kiiresti vahetuvad ning kiire tempoga. Ülesehitus oli samuti segadust tekitav - esinesid dialoogid, siis jälle läks see  tavalise jutustuse peale. Esines palju filofiseerimist. Jäi selline mulje, et raamatul puudub peamõte. Arvan, et raamat on rohkem mõeldud edasijõudnud lugejatele.
Tsitaat: "Kas aeg seisis? Jälle? Mitmendat korda täna või selle aasta jooksul?"

Marit: Agnes Kolga "Varjajad"
Raamat räägib kahest noorest, kelle sõprus on üsna hägune. Arvatakse, et nad on midagi enamat kuid neiu kinnitab endale, et nad ainult sõbrad. Raamatu lõpus mõlemad liiguvad enda eluga edasi. Raamat peegeldab paljugi noorte suhteid, millised sõbrad neid ümbritsevad, kuidas vanemad mõjutavad nende elu. Tähelepanelikult lugedes jõuab selgusele, et noorte elu võib vahel keeruline olla.
Tsitaat: "Liblikad tuli hävitada, nii oli meile mõlemale ja eelkõige meie sõprusele parem."


Mariann: Heli Künnapas "Tähtajaline elu"
Raamatu lugemine läks väga kiiresti. Võtsin raamatu lahti ja paari tunni pärast panin kinni, ise märkamata kui kiiresti aeg on läinud. Sisu oli kirjutatud kolme moodi: Rebecca mõtted; sündmused, milles ta osa võtab ja e-kirjad mis Rebecca saadab ning sõpradelt saab. See, et seal oli e-kirjad keset teksti muutis raamatu lugemise põnevaks kuna hakkasin ise ka ootama millal kellegi vastus tuleb ning mis ta vastab. Perekonnast oli raamatus vähe räägitud, kuna Becca teadis, et nemad on olemas kui ta kodumaale tagasi läheb. Peamiselt rääkis ta oma Ameerika sõpradest ning Eesti sõpradest.
Tsitaat: "Sellisel  hetkel tundsin, et Audi kabrioleti omamisel on ikka mõte ka. Või noh, selle kasutusõiguse omamisel. Mida kauem USAs, seda enam harjus sisse kõneviis sellest, kuidas meil on oma lapsed, maja, auto… Kuigi see kõik oli ajutine. Vaid üheks aastaks. Nii kaua, kuni tuleb keegi järgmine ja jätkab samast kohast, nagu meid poleks eelnevalt olnudki.
Tähtajaline elu."
Üksuse 20180209_165738.jpg kuvamine


 

 

Kommentaare ei ole: