neljapäev, 26. september 2013

Astronoomiast Eesti kultuuris ja ühiskonnas

 
Paljud inimesed ei tee vahet astroloogial ja astronoomial. Astroloogia on täheteadus, mille järgi tehakse numeroloogiat ja mida kasutavad ennustajad. Astronoomia on taevakehade teadus, süsteemide ja universumi terviklik ehitus ning selle liikumine ja areng. Astronoomias kasutatakse tähtede ja galaktikate uurimisel erinevaid navigatsiooni meetodeid, mis põhinevad kuni 20. Sajandil peamiselt astronoomilistel vaatlustel. Samuti kasutatakse erinevaid vahendeid, millest üks on Galileo Galilei teleskoop. Koos astronoomiaga on kaasas palju teisi teadusi, milleks on: astronomeetria, taevamehaanika, kosmoloogia jpt. Nendest saab lähemalt lugeda raamatust ,,Akadeemia 23. aastakäik nr. 9“. Kindlasti on astronoomia oluline tehnika arengu stimulaator, see on ülim ajalooteadus ning sellel on tähtis hariduslik roll.
Artiklis saab lähemalt teada Eesti rahvaastronoomiast ning sellest, millega on kõige pikemalt ja põhjalikumalt tegeletud. Tähtsamate isikutena tooksin välja Andres Kuperjanovi ( raamat ,,Eesti taevas“ ) ja Jakob Hurda ( raamat ,,Eesti astronoomia“ ). Eesti kõige olulisemaks astronoomiaga tutvumiskohaks on Tartu Observatoorium Tõraveres, kuhu ma soovitan kindlasti vähemalt kord elus minna.
Ariklis tutvustatakse, mis on Arheo- ja paleastronoomia ning millised on kosmilised katastroofid looduses ja rahva mälus. Kindlasti saab teada, mis iseloomustab professionaalse astronoomia arengut, mis on supernoovad ning kes on Kipper, Kusamin ja Einasto. Tutvustatakse lähemalt Tartu Observatooriumit ja sealset tutvustuskava.
Kindlasti soovitan seda artiklit lugeda, kellel on vähemalt natukenegi huvi astronoomia vastu. See on huvitav ning sisaldab palju huvitavat infot.
Erika Lippur 12R

Kommentaare ei ole: