neljapäev, 26. september 2013

Vanast maailmas uude



Vanast maailmast uude
Ott Kurs


  „Vanast maailma uude“ on artikkel ajakirja Akadeemia 22. aastakäigu 6. numbrist. See räägib põhiliselt, kuidas inimesed, eriti põlisameeriklased, läbi aegade maailmas jagunesid ning selle ajajooksul nende asustus muutunud on. Artikkel on jaotatud mitmeks alateemaks, mis erinevaid osi maailma ajaloos lahti seletab.
  Esimesed kaks alateemat räägivad mandritest ja maailmajagudest. Seal räägitakse ka, kuidas mandrid ja mered algselt paiknesid ning, kuidas nad aeglaselt selliseks muutusid nagu nad praegu on.
  Järgnevad teemad keskenduvad inimesele. Algselt, kuidas ta arenes ja edasi räägib inimeste rännakutest läbi maailma. Arengulugu on väga lühidalt kokku võetud. Rännakud on juba põhilisemalt läbiräägitud. Mitu alateemalt on lihtsalt kindlatele rännupunktidele pühendatud. Kõik need viivad lõpuks selleni kuidas inimene Uude Maailma ehk Ameerikasse jõudis.
  Viimastes osades räägitakse Ameerika põlisrahvast ning kuidas välismaalaste sissetulek nende elu mõjutas. Siis räägitakse veel põlisrahvaste paiknemist läbi erinevate aegade tänaseni. See oli väga hästi numbrite ja ühe graafikuga kujutatud.
  See artikkel oli suhteliselt huvitav ja kerge lugeda. Minu jaoks olid inimese rännakud kõige huvitavamad. Väga hea oli ka see, et olid märgitud nende inimeste nimed kelle raamatutest need teadmised võetud olid. Ma ei ole aga kindel, kas lõpupoole oli vaja nii palju numbreid teksti panna. Minu arvates oleks parem olnud, kui kõik need numbrid oleks eraldi graafikusse pandud. Soovitan eriti neile, keda just põlisameeriklased huvitab.

Taavi Rudi 11LR

Kommentaare ei ole: