esmaspäev, 10. oktoober 2016

Pärast seda, kui oled lugenud Albert Camus' "Katku", tekib küsimus: mis on katk?

11. klasside õpilastel oli valida Albert Camus' kahe teose vahel: kas "Katk" või "Võõras"? Päris palju oli neid, kes lugesid "Katku". Selles raamatus oli üks arutelu, mille põhjal pidi vastama küsimusele, mis on katk.


Küsimuse tõstatanud tsitaat: "Ma tean kindlasti, et igaüks meist kannab endas katku, sest mitte keegi ei ole maailmas immuunne. Ja me peame ennast lakkamatult jälgima, et me ühel hajameelsuse hetkel ei hingaks oma ligimesele näkku ea saadaks talle nakkust kaela." (Tarrou teglaskuju)

Õpilaste vastused sellele, mis on katk, leiad allolevast tabelist, igas ruudus on eraldiseisev vastus. Kas oled nõus või vaidled vastu?


Katk on inimese sees olev negatiivsus. See võib avalduda iga kell olenevalt olukorrast. Katk on laiali ülemaailma, igal inimesel võib katk tulla. Seda nn haigust pole võimalik kuidagi ravida.
"Katk", kui selline käib inimestega alati kaasas. Katk on inimeste pahed kurjus, millest tulenevad nt sõjad. Sõda eelkõige tekitab inimestes hirmu ning esimene asi mida sõja vastu teha saab on ühiselt selle vastu võidelda.
Teose mõte seisnab selles, et sa ei suuda katkust mööda hiilida. Sa pead selle olemasoluga leppima ning kui see katk lööb teistes välja siis sa pead enda ja selle teisega tegelema. Teil peab olema ühine eesmärk ning ühine tegutsemise viis. Kui see katk on ainult sinus endas siis hoia seda ning hoolda teda.
katk on kurjus meie sees, ja kui sa ütled või teed teistele halba siis see kurjus võib temas "välja tulla" ja tema võib ka teisi sellega "nakatada". Et "katkust" hoiduda siis peaksid olema rahulik ja mitte solvuma iga asja peale mis sulle öeldakse/tehakse.
Teose mõte oligi see, et iga inimese sees on olemas katk, mis võib inimesele endale ning ka tema lähedastele inimestele väga palju halba teha.
Katk on kui metafoor inimese pahedest ning kurjusest, mida leidub erinevates kogustes igas ühes. Kui inimene kaotab enesevalitsuse ning oma pahed välja laseb võib see teha tema lähedaste seas samasuguse töö nagu tegi katk Albert Camuse teoses.
Mina nägin teose mõtet selles, et katk on mingisugune julmus ühiskonnas, mida inimesed ignoreerivad, nagu Orani elanikud ignoreerisid katku ja oma rutiinsete eludega edasi läksid. Näiteks Tarrou välja toodud surmanuhtlus.
"katk" on inimeses laiskus, allaandmine, ükskõiksus ning eneseväljendamise puudus. Kui inimesed usuvad kõike, mida neile räägitakse ning neil ei ole oskust vastu rääkida ja lihtsalt võtavad selle mõtte vastu.
Katk on hingevalu mida tunneb iga üks meist eriti just siis mil me oleme täiesti üksi ilma sõprateta ja pereta.
Katk on halvad/negatiivsed sõnad mis lõhuvad inimese seesmiselt. Tänapäeva maailmas kohtab seda pea et igalpool sest üldjuhul ei mõelda mida öeldakse ja nii kogemata võib inimest solvata talle haiget teha. Kuid siis on juba vabanduseks hilja sest juba mõtlemata sõnadega suudetakse haiget teha ja inimest lõhkuda. Mis lõpuks võib hävitada inimese. Ära saaks seda hoida ehk nii et ärme loobi mõtetult sõnu kellelegi isegi kui me teeme nalja. Ärme ütle kellelegi halvasti isegi kui me ei mõtle seda tõsiselt. Ma usun et kui inimesed oleksid positiivsemad siis ei juhtuks meil selliseid asju. Sest tavaliselt kui keegi ütleb kellelegi halvasti läheb see järgmine ja ütleb veel järgmisele halvasti ehk siis minu arust on see kui ahel mis ei lõppe kunagi samamoodi on ka katkuga.
Katk on maailmas kõikjal, mitmes vormis. Ma leian, et katk on vägivaldne suhe, depressioon, ravimatud haigused. See söövitab nii vaimselt kui ka füüsiliselt ning ilmub järsku, kõige ootamatul hetkel. See suretab inimesi, tugevaimad jäävad ellu või surevad viimaste seas, nõrgad on nimekirjas esimesed. 
Vaktsiin, ehk ennetamine on see kui viibid heas keskkonnas, kus on turvaline ja võimalik säilitada heas korras vaimne tervis. Kui katk on käes, tuleb otsida abi, sest sellise haigusega ei tohi inimene üksi jääda. Kui inimene jääb üksi, siis sureb vaimselt ta esmalt vaimselt ning järgmisena läheb ka füüsiline pool, kas siis tingituna katkust või suurest hingevalust hakkab inimene ise enda keha laastama.

Ma leian et katk on igal pool. Metafoorilises tähenduses on katk inimeste erinev arvamus. Ning maailmas seisame vastu paljude katkudega. Me pole kõik ühelmeelel, ning näiteks praegusest presidendi valimisest tuli see väga hästi välja. Igal ühel on oma enda arvamus ning see on okei. Paraku ei leita ühist teed. Ning see vaidlemine mis tee valida tekitab meile endile katku. Ka see kuidas me elus oma valikuid teeme tekitab meile katku. Kuna alati pole õiged valikud.
 Katk on näiteks Süürias, seal on kakt, erimeelsus. Inimestel säilib veel usk katku raviks ning katku vaktsiiniks on võib-olla Venemaa ja USA ning teised suurema sõjalise võimekusega riigid ja nende koostöö.
Katk on igal pool maailmas, see on kõigis. See on mingi bakter inimeses kuid see oleneb inimesest endast kuidas ja millal see temas väljendub. Kui see väljendub inimeses siis see ajab ta hulluks ning ta ei oska midagi teha ega peale hakata. Katkus inimesi on kahte tüüpi, need kes arvavad et surevad ja neil pole enam voimalust terveks saada ja need kes arvavad et nad saavad terveks ja hakkavad katkule vastu, et terveks saada.
Katk metafoorses tähenduses on igal pool, seda saab võtta isekusena. Kui keegi on isekas siis see on nakkav ning teised hakkavad ka tema vastu isekas olema. Sellest lahti saada otseselt on väga raske või peaaegu võimatu kuna isekaid inimesi on maailmas palju. Igas inimeses on see nn katku bakter, mis ootab õiget hetke nii öelda edasi kandumiseks. Algul ei ole ükski inimene isekas kuid kogemused muudavad inimesi. Raamat pigem ei meeldinud kuna otseselt midagi ei toimunud ja jäi mulje nagu üks ja sama asi kordus, samuti igat asja selgitati mitu lehekülge mis jättis mulje raamatu venimisest.
Katk on isekus. Pead ettevaatlik olema et su isekus kellegile haiget ei teeks. Et see ei leviks teistele, kui nähtakse et üks inimene on isekas ja õel tema vastu, miks peaks tema siis olema teiste vastu vastutulelik ja abivalmis? Kergem ideeliselt oleks kui kõik oleksid isekad ja ei hooliks teistest. Katkus ülesaamine vajab selle too isekusest ja egoismist lahti saamine. Kas või mõneks ajaks, et tulla kokku ja aidata teisi mil iganes neil abi läheb vaja. Tagurpidi-teise nimega katk.
Praegu valitseb katk islamiriikides, kus on usk väga irregulaarne. Meestel on paremad õigused ja seetõttu ka paremad võimalused. Usutakse asjadesse mis tavalisele normaalsele inimesele ei tule kõne allagi. Sellest olenevalt peavad kannatama kõik kes elavad nendes riikides. Seda saaks muuta mässuga, uue riigijuhiga.
Erimeelsused on nagu katk. Erinevad usud, sellepärast võitlemine, välimus, rikkus jne. Enamus on võimalik lihtsalt ära kaotada ja need on kõik meie sees, sest see mida meie usume mõjutab ka meie tegevusi, kuigi me ei pea kedagi vihkama ega halvustama ent seda me enamus teeme.

Katk on üldiselt justkui inimeste erimeelsused ja üksteiste vahelised sõjad. Inimeste ülesanded siin maailmas on laialdaselt samad kuid siiski nad leiavad alati midagi, millest konflikt algatada. Ravim selle vastu oleks see, kui inimesed hakkaksid üksteist lõpuks aitama ja usaldama hoolimata sellest, kes ta on või mis rassist ta on, mis nende erinevused on jne.

Kommentaare ei ole: